Wereldwinkelen
Citykerk Het Steiger Rotterdam

Wereldwinkelen: koop van iemand

Door Rob Spruijt
Verkoper in de Wereldwinkel in de Dagkerk


Je koopt niet zomaar iets, je koopt van iemand!
Achter de producten uit de Wereldwinkel zit een verhaal, het verhaal van de producent.

wereldwinkel_tinashe-zimbabweKleine zelfstandigen
De producenten voor de Wereldwinkel, bijvoorbeeld zilversmeden en houtsnijders, maken dikwijls hun werk traditioneel thuis of in een atelier, maar soms ook in een fabriek met de nieuwste productiemethoden. Kleine zelfstandigen maken met weinig middelen en veel vakmanschap prachtige handnijverheidsproducten.

Samen staan ze sterk
Individuele producenten werken vaak ook georganiseerd in zogeheten producentenorganisaties. Deze organisaties verschillen sterk van elkaar. Het zijn familiebedrijfjes, werkplaatsen voor gehandicapten, particuliere bedrijven en zelfs overheidsbedrijven. Uiteenlopend van echt grote netwerken tot kleine werkplaatsen met maar een paar medewerkers.

Wat al deze producentengroepen, groot of klein, gemeen hebben, zijn de omstandigheden waarin ze werken en leven. Meestal opereren ze in omstandigheden waar de lonen en inkomsten laag zijn, de arbeidsomstandigheden moeilijk en uitkeringen onbekend. Daarom zijn de producentenorganisaties vaak aangesloten bij een koepelorganisatie in hun regio die de verkoop voor hen regelt en overige diensten aanbiedt.

Blij met iets extra’s
Producenten zijn blij met de Wereldwinkels. Eerlijke handel geeft namelijk iets extra’s, toegang tot een markt die anders buiten bereik zou blijven. Bovendien gaan we een langdurige handelsrelatie aan, waardoor de producent verzekerd is van een gelijkmatig inkomen en vindt daar waar nodig ondersteuning van de producenten plaats. Voor de ene producent zijn adviezen over de trends in Nederland belangrijk of extra aandacht voor het milieu. Voor de ander is het contact met commerciële handelaren in reguliere afzetkanalen prioriteit.

Tinashe Magade, producent van draadfiguren uit Zimbabwe
DraadfiguurTinashe Magada uit Chiredzi, een klein stadje midden tussen de suikerrietplantages in Zimbabwe vertlet over zijn werk voor Wereldwinkels het volgende: "Toen mijn ouders overleden, bleven mijn broertjes, mijn zusje en ik alleen over. Mijn tante in Harare ving ons op. Doordat er onvoldoende inkomen was, ben ik op straat terechtgekomen. Daar maakte en verkocht ik samen met mijn vriend Wellington beestfiguren van ijzerdraad en kralen.

In de winter van 2002 ontmoetten wij José van Triple Trust, importeur voor de Wereldwinkels in Nederland. Zij was onder de indruk van ons werk. Vanaf die tijd maak ik iedere week 100 tot 150 draadfiguren, zoals je hieronder kunt zien. We hebben een bedrijfje gestart: Zunde Arts.

We weten dat de toekomst net als het verleden uit vallen en opstaan zal bestaan. Maar we geloven weer in de toekomst: een vaste woonplaats, werk en inkomsten en bovenal waardering en eigenwaarde. We hopen met ons bedrijf zover uit te kunnen groeien dat we ook andere jongens van de straat aan werk kunnen helpen. We hebben nu al een werkplaats en vier jongens in dienst. Ons bedrijf is in 2007 geregistreerd bij het 'Youthcouncil' van Zimbabwe als voorbeeldproject voor andere jongeren."

DraadfiguurAan u de keus
Met de verkoop van fairtrade producten laten Wereldwinkels zien dat handel ook anders kan. Zij bieden de Nederlandse consument een keuze. Koop je een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je bij aan de ontwikkeling van de makers ervan.

Meer informatie
Landelijke Vereniging van Wereldwinkels
Wereldwinkel Rotterdam