Leerhuis Spiritualiteit
Citykerk Het Steiger Rotterdam

Leerhuis Spiritualiteit

Klik hier voor de Activiteiten

Dit Leerhuis is opgericht in 1994 op initiatief van Leo Raph. de Jong o.p.

Het doel was en is  om mensen te bereiken binnen en buiten de officiële kerken, die behoefte voelen om zich nader te bezinnen op de bronnen van elke godsdienst: de spiritualiteit en de mystiek in hun verscheidenheid aan vormen. De inzet van het initiatief was van meet af aan een pastorale, in gesprek te zijn met deelnemers in hun vragen en ervaringen. Dit streven kreeg de naam “Mystiek op Straatniveau”.

Het Leerhuis organiseerde tal van cursussen, deels ook met leraren van buiten, die vanuit hun eigen meesterschap hielpen bij het in contact komen met bovengenoemde bronnen. Het Leerhuis heeft als specialiteit de Rijnlandse mystiek ontwikkeld, een van de grote mystieke stromingen in West Europa. Als speciale cursus willen we  de Zenmeditatie cursussen vermelden, die worden begeleid  door Marianne Verbakel, Leraar in de Maha Karuna Ch’an. Deze groep bestaat inmiddels meer dan 11 jaar.

Ook werd een aantal publicaties ontwikkeld, voor een deel in samenhang met de cursussen. Zij kregen alle de naam mee “Mystiek op Straatniveau”  De twee meest recente publicaties hebben als naam: “God rijpt” en “God als zoekrichting”.

Daarnaast  worden reizen begeleid, op zoek naar bronnen van de West-Europese cultuur en spiritualiteit. En de reis naar Cyprus was alweer de 16e van het Leerhuis.  In de komende tijd gaan wij op zoek naar punten van overeenkomst in de mystiek van de Boeddhisme en het Christendom.

Het Leerhuis Spiritualiteit is één van de projecten van de Nederlandse Dominicaanse beweging.

Voor al ons cursuswerk vragen wij een donatie.
Maar laat het geld niet de reden zijn om niet te komen. Het is een donatie!

 

Staf van het Leerhuis Spiritualiteit

Leo Raph. A. e Jong o.p.,
lid van de orde der Predikers, - lector in de theologie en doctorandus in de geschiedenis, met als specialiteit: kerkgeschiedenis - is pastor in Schiedam en Rotterdam, publicist en docent van het Leerhuis Spiritualiteit van Het Steiger.
Geboeid geraakt door de grootse mystieke rivier, die door ons eigen gebied van het vierstromenland van Rijn, Maas, Schelde en IJssel stroomt.
Begeleidde tot nu toe meer dan 16 reizen, met als thema: "Op (be)zoek naar de bronnen van onze West-Europese Christelijke cultuur". Dit samen met de stichting "Oecumenische Ontmoetingen".
Hij begeleidt individuen en groepen bij hun zoektocht naar de eigen "Inner-lijke Tempel": naar Con-templ-atie. Geeft lezingen over Meister Eckhart o.p. - ongev. 1315 - en diens doorwerking in onze spiritualiteit, tot nu toe: "Mystiek op straatniveau".

Marianne Verbakel,
is theologe en zielzorger. Staflid Leerhuis Spiritualiteit. Was werkzaam als geestelijk verzorger in een groot R.K. ziekenhuis in Rotterdam. Beoefent Zenmeditatie vanaf 1986. Ze is Zenleraar in de Maha Karuna Ch’an o.l.v. Ton Lathouwers en geeft  sinds 2003 vorm aan de Zenavonden van het Leerhuis Spiritualiteit.
Ze is al jaren geboeid door de interreligieuze dialoog tussen Zen en Chris-tendom, voorbij dogma’s. Ze begeleidt mensen op de weg van meditatie en religieuze betekenisgeving in hun leven.

José van der Torre,
is na een spirituele zoektocht sinds oktober 2014 lekendominicaan. Is geraakt door de Rijnlands Mystiek en geïnteresseerd in andere mystieke stromingen. Heeft de 2-jarige opleiding Pastorale school, richting Pastoraat gevolgd. Beoefent sinds 1990 Zenmeditatie en ondersteunt sinds 2003 de meditatie-avonden en cursussen. Daarnaast is zij staflid en coördinator van het Leerhuis Spiritualiteit.

Klik hier voor de Activiteiten

Zie  ook www.leerhuisspiritualiteit.nl


 

 
Bekijk fotoseries uit Het Steiger Français English

Jeugd & JongerenNOOD telefoon

Jeugd & Jongeren

 
Vaste vieringen en gebeden

Zo 10.30 Viering (zie Agenda)
Di 12.45 Middagviering
Wo 12.45 Eucharistieviering
Vr 19.30 Taizégebed in Paradijskerk
Za 11.30 Rozenkransgebed
Za 12.45 Viering (zie Agenda)

Agenda